به گزارش سلام لردگان به نقل از پايگاه اطلاعرساني رياستجمهوري، حجتالاسلام حسن روحاني در مصاحبه با فريد زکريا در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه چه شرايطي بايد براي مذاکرات نهايي ايران با 1+5 برقرار باشد، گفت: معتقدم اگر طرف مقابل ما آمادگي کامل، اراده سياسي و توان لازم را داشته باشد، از طرف جمهوري اسلامي ايران اين آمادگي وجود دارد تا براي برداشتن قدم نهايي در مسأله هستهاي وارد شويم.
تنها در چارچوبهاي قانوني حرکت ميکنيم
رييسجمهوري تصريح کرد: معتقدم گرچه گام نهايي به آساني قدم اول نيست و سختتر خواهد بود، اما در عين حال شرايط به گونهاي است که ما ميتوانيم قدم نهايي را برداريم چرا که جمهوري اسلامي ايران تنها به دنبال فناوري صلحآميز هستهاي بوده و بر اين حق خود کاملاً مصرّ است و تبعيض در اين زمينه را نميپذيرد، هرگز به دنبال سلاح هستهاي و به طور اساسي سلاح کشتار جمعي نبوده و نخواهد بود.
روحاني در پاسخ به اين سوال که در آمريکا و غرب اين نظر وجود دارد که ايران نبايد هيچ قدرت غنيسازي داشته باشد و اورانيوم مورد نيازش را از خارج تهيه کند و در اين رابطه مقامات آمريکايي اعلام کردند که ما به توقف غنيسازي در ايران اصرار داريم و آيا ايران قبول ميکند که توان محدود و عمده غنيسازي خود را کنار بگذارد، افزود: جمهوري اسلامي ايران به هيچ عنوان تبعيض را نميپذيرد، فناوري صلحآميز هستهاي از جمله حق غني سازي از حقوق مسلم همه کشورهاست و ما تنها در چارچوبهاي قانوني حاضريم حرکت کنيم، اگر کسي بخواهد فراي قانون با ما سخن بگويد اين بدان معناست که به دنبال توافق نيست.
رييسجمهوري ادامه داد: ملت ايران در موضوع فناوري هستهاي بسيار حساس بوده و ما اين موضوع را جزء غرور ملي خود ميدانيم. امروز فناوري هستهاي در ايران بومي شده و اخيراً نيز پيشرفتهاي بسيار قابل ملاحظه و جديدي در زمينه ساخت سانتريفيوژ به دست آمده است، بنابراين در مسير فناوري هستهاي بويژه در زمينه تحقيق و توسعه به هيچ عنوان محدويت را نخواهيم پذيرفت.
وي با بيان اينکه براساس قانون مجلس شوراي اسلامي ايران در آينده نياز به 20 هزار مگاوات برق هستهاي دارد و مصمم هستيم که سوخت هستهاي نيروگاههاي اتمي را در داخل کشور و به دست دانشمندان خودمان تهيه کنيم و اين راه را ادامه خواهيم داد، گفت: در عين حال تمامي فعاليتهاي ما زير نظر آژانس خواهد بود و ما در اين زمينه شفاف بوده و حاضر هستيم در مذاکرات آينده اين موضوع که هيچگونه نگراني نسبت به فعاليت ايران وجود ندارد را روشنسازي کنيم. کما اينکه طي ده سال گذشته آژانس انرژي اتمي هزاران ساعت بازرسي در ايران انجام داده و تصور نميکنم که اين ميزان بازرسي در هيچ کشور ديگري انجام شده باشد.
رييسجمهوري افزود: در تمام بازرسيهاي آژانس انرژي اتمي هيچگونه علامتي مبني بر اينکه فعاليتهاي هستهاي ايران از مسير صلحآميز منحرف شده باشد، يافته نشده است.
بهتر است بگوييم رآکتوري که نياز بيماران را ميتواند رفع کند
روحاني اين سوال را که پس فعاليت غنيسازي در ايران متوقف نخواهد شد را با قاطعيت پاسخ داد: به هيچ عنوان اين کار انجام نميشود.
رييسجمهوري در پاسخ به اين سوال که گفته ميشود رآکتور آب سنگين در اراک، چيزي نيست که ايران براي برنامه صلحآميز هستهاي به آن نياز داشته باشد، خاطر نشان کرد: اين رآکتور، رآکتور آب سنگين بوده و رآکتور پلوتونيوم نيست و ما به آن براي توليد راديو داروها نيازمنديم.
وي افزود: همه ميدانند که رآکتور تهران بسيار کهنه و قديمي شده و براي زمان طولاني نميتواند عمر داشته باشد. ما براي درمان بيماران خود نياز به فعاليتهاي پزشکي هستهاي داريم و براي اين کار مسير بسيار نزديک رآکتور آب سنگين است که امروز در اين کار روي پاي خود ايستادهايم و دانشمندان کشور آن را طراحي کرده و ساخت اين رآکتور در حال اتمام است.
رييسجمهوري تأکيد کرد: ما در خصوص مسايل پزشکي و مربوط به سلامت مردم نميتوانيم هيچ محدوديتي را بپذيريم و بارها اعلام کرده و ميکنيم که در ايران بازفرآوري نداشته و نميخواهيم به دنبال آن باشيم بنابراين ، بهتر است بگوييم رآکتوري که نياز بيماران را ميتواند رفع کند.
فناوري صلحآميز دائمي خواهد بود و سلاح هستهاي هرگز
روحاني در پاسخ به اين سوال که آيا حسن نيت و اعتماد کافي براي ادامه مذاکرات ميان ايران و کشورهاي غربي با توجه به شکافي که در اين خصوص احساس ميشود، وجود دارد، اظهار کرد: البته نميتوان گفت که اعتماد کامل در اين مسير وجود دارد و اين در حالي است که يکي از اهداف اين مذاکرات هم ايجاد اعتماد ميان طرفين است و در اين مسير اجراي 6 ماهه توافق نامه ژنو هم براي اين است که اين اعتماد بيشتر شود.
رييسجمهوري تصريح کرد: ملت ايران نسبت به سياستهاي دولت آمريکا به دليل اقدامات سه دهه گذشته آنان بسيار نگران هستند و اعتماد کافي به آنها ندارند که اين اعتماد بايد ساخته شود. امروز تازه پايههاي ساختمان اعتماد بنيانگذاري شده و ما بايد اين پايه را محکم و دقيق بسازيم و در اين مسير نياز به زمان داريم.
وي با اشاره به اينکه يکي از اهداف گام نهايي در خصوص مسأله هستهاي هم ايجاد اعتماد بين ايران و کشورهايي است که نسبت به فعاليتهاي ايران ترديد دارند، تصريح کرد: اگر هدف کشورهايي که با ايران مذاکره ميکنند اين باشد که تبعيضي ميان ايران و ساير کشورها وجود نداشته و فناوري صلحآميز، البته تحت نظر آژانس و در چارچوب مقررات بينالمللي ادامه پيدا کند، اعتماد بيشتري ايجاد خواهد شد.
رييسجمهوري افزود: اما اگر هدف اين باشد که بخواهند ايران را از اين فناوري باز دارند، هرگز امکانپذير نخواهد بود، به دليل اينکه اين فناوري در شرايط تحريم کاملاً بومي شده و بنابراين، اين راه ادامه خواهد داشت. فناوري صلحآميز دائمي خواهد بود و سلاح هستهاي هرگز.
تحريمها خلاف قانون است و نسبت به ايران کاملاً بيمعنا و ناصحيح است
روحاني در پاسخ به اين سوال که گفته ميشود کنگره آمريکا لايحه افزايش تحريمها در مورد ايران در صورتي که بعد از 6 ماه مذاکرات و توافق همراه با موفقيت نباشد را در دستور کار خود دارد و در اين راستا عکسالعمل ايران نسبت به اين تصميم احتمالي چه خواهد بود، گفت: ظاهراً کنگره آمريکا فاصله زيادي دارد تا اينکه بتواند ملت ايران را شناخته و بداند هنگامي که از لحاظ ديني و مذهبي در ايران رهبران مذهبي و بويژه رهبر معظم انقلاب اعلام ميکنند که ساخت، نگهداري و استفاده از سلاح هستهاي حرام است اين بدان معناست که ايران هرگز به دنبال سلاح هستهاي نيست.
رييسجمهوري با طرح اين سوال که آيا راهي که تاکنون تحريمها رفتهاند موفق بوده که بخواهد ادامه پيدا کند، گفت: تحريمها خلاف قانون است و کنگرهاي که ادعا دارد، قانونگذاري ميکند نبايد برخلاف مقررات بينالمللي قدم بردارد، اين تحريمها به معناي تضعيف معاهده انپيتي و ساير مقررات بينالمللي است و هيچ کشوري نميتواند براي کشور ديگري تصميمگيري کند.
وي با بيان اينکه جمهوري اسلامي ايران در چهارراه دنيا قرار داشته و داراي موقعيت ژئواستراتژيک و ژئوپولوتيک وداراي منابع بسيار غني است، گفت: تحريم نسبت به ايران مسيري کاملاً بيمعنا و ناصحيح است و کنگره آمريکا به جاي تهديدهاي نابجا راه مذاکره و اعتمادسازي را تقويت کند.
جمهوري اسلامي ايران به طور کامل براي مذاکره و اعتمادسازي آماده است
رييسجمهوري تأکيد کرد: جمهوري اسلامي ايران به طور کامل براي مذاکره و اعتمادسازي آماده است، اما نه از تهديد ميترسيم و نه زبان تهديد در مواجهه با ايران کارگر است. زباني که آنها بايد انتخاب کنند، زبان قانوني، صحيح و گفتمان احترام نسبت به ملت ايران است و مطمئناً اگر در اين مسير گام بردارند به نفع همه ملتها و منطقه حساس خاورميانه و ساير ملتهاي جهان خواهد بود، کما اينکه در طول اين 6 ماه خواهند ديد حرکتي که در حال انجام است به نفع همگان خواهد بود.
روحاني تصريح کرد: امروز منطقه ما نياز به ثبات دارد و ايران کشوري تأثيرگذار در منطقه است، بنابراين مسيري که براي کنگره و دولتمردان آمريکا وجود دارد بايد مسير قانون و اخلاق باشد و اين مسير تنها در مذاکره و ايجاد اعتماد بين دو ملت و قدم به قدم بين دو کشور خواهد بود.
امروز خطرناکترين گروههاي تروريستي در سوريه تجمع کردهاند
رييسجمهوري در بخش ديگري از اين مصاحبه تلويزيوني در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه چرا جمهوري اسلامي ايران با توجه به مسائل و موضوعات مختلفي که در خصوص عدم رعايت حقوق بشر از سوي دولت سوريه وجود دارد از بشار اسد حمايت ميکند، گفت: در يک جنگ داخلي نميتوان تنها يک طرف را ديد، آنچه امروز منطقه را با معضل بسيار مواجه کرده مسأله تروريزم است.
وي ادامه داد: همگان حتي غربيها به خوبي ميدانند که امروز خطرناکترين گروههاي تروريستي در سوريه تجمع کردهاند و متأسفانه برخي از کشورها از اين تروريستها حمايت مالي کرده و به آنها امکانات ميدهند و اين در حالي است که دولت بشار اسد از پيش وجود داشته و کشور سوريه را اداره ميکرده است. در اين مسير بر فرض اگر مردم اعتراضي هم داشته باشند بايد از طريق قانوني، پيگيري شده و در يک انتخابات آزاد مشخص شود که مردم خواستار چه چيزي هستند.
کساني که به تروريست ها کمک مي کنند، دچار اشتباه بزرگ تاريخي هستند
رييسجمهوري خاطر نشان کرد: امروز همه بايد تلاش کنيم تا جنگ داخلي در سوريه متوقف شود و تروريستهايي که در سوريه اجتماع کرده و در آينده ممکن است به کشورهاي ديگر بروند، از اين کشور خارج شوند.
روحاني افزود : کشورهايي که امروز به تروريستها در سوريه کمک ميکنند بايد بدانند که اين شمشير روزي بر گردن آنها نيز فرود خواهد آمد و همه آنها امروز دچار اشتباه بزرگ تاريخي هستند.
رييسجمهوري گفت : همه بايد کمک کنيم تا شرايطي آرام و مناسب در سوريه براي انتخاباتي آزاد، ايجاد کنيم و پس از آن همه در برابر آراء مردم سوريه تسليم باشند و هر چه آنها اراده کردند به اجرا در بيايد.
وي تصريح کرد: اينکه کشورهايي از خارج بخواهند براي مسائل داخلي سوريه تصميمگيري کنند هم اشتباه بوده و هم قانوني و عملياتي نخواهد بود.
رييسجمهوري گفت: بگذاريم فرصت لازم براي مردم سوريه در مسير انتخاب راه آينده فراهم شود.
روحاني افزود : امروز تروريزم خطري بزرگ در منطقه است و همه بايد به اين واقعيت تلخ توجه کنند.
هر آنچه مردم سوريه انتخاب کنند همان درست خواهد بود
رييسجمهوري در پاسخ به اين گفته مجري شبکه سيانان مبني بر اينکه مردم سوريه در شرايط فعلي که دولت هم دست به سلاح برده چگونه ميتوانند انتخابي آزاد داشته باشند، گفت: مسلم است تا زماني که جنگ داخلي در سوريه پايان نيابد، مردم اين کشور نميتوانند تصميمي بگيرند و به همين دليل است که بايد همه تلاش کنند تا جنگ در اين کشور به پايان برسد. براي تحقق اين کار بايد تروريستهايي که از اروپا و ديگر کشورها در سوريه تجمع کردهاند، بيرون رفته و کمک به آنها متوقف شود؛ پس از آن همه بايد تلاش کنيم تا شرايط را براي مردم سوريه در مسير انتخاب آزاد مهيا کنيم و سپس هر آنچه مردم سوريه انتخاب کردند همان درست خواهد بود.
روحاني در پاسخ به اين سوال که آيا ايران در صورت حضور در مذاکرات سوريه از روند انتخابات آزاد در اين کشور حتي اگر به پايين آمدن حکومت بشار اسد بيانجامد حمايت ميکرد، گفت: اصلاً بحث بشار اسد در اين جريان مطرح نيست، اول همه بايد تلاش کنيم تروريستها را از اين کشور بيرون کرده و جلوي اقدامات وحشيانه آنها را بگيريم و در اين مسير بايد همه قدرتهاي بزرگ و کشورهاي منطقه دست به دست هم بدهند. پس از آن بايد شرايطي فراهم شود تا همه آنهايي که به عنوان معارضين در سوريه هستند با دولت اين کشور سر ميز مذاکره نشسته و شرايطي آرام و فضايي مناسب در اين کشور ايجاد شود. آنگاه هر چه مردم سوريه اراده کرده و نسبت به هر فرد و هر نوع حکومت تمايل داشته باشند، حق انتخاب با آنان خواهد بود و جمهوري اسلامي ايران در اين مسير هر کمکي بتواند انجام خواهد داد.
مردم سياستهاي تجاوزگرانه و مداخلهجويانه آمريکا را نميخواهند
رييسجمهوري در پاسخ به اين سوال که شما در زمان تبليغات انتخاباتي خود گفتيد که مرگ بر آمريکا تنها در کلمات و شعار نيست و بايد اين موضوع را در عمل نشان دهيم ؛ هدفتان از ارائه اين بحث چه بوده، گفت: ملت ايران هنگامي که ميگويند «مرگ بر آمريکا» مقصودشان اين است که ميخواهند سياستهاي تجاوزگرانه و مداخلهجويانه آمريکا نباشد و ملتها براي خودشان تصميم بگيرند و در همه کشورهاي منطقه دموکراسي استقرار پيدا کند و من در اين راستا به ملت اعلام کردم که اگر ميخواهيد سياستهاي آمريکا متوقف شود بايد در مقام عمل قدم برداريد.
روحاني افزود: ما بايد عملاً به آمريکا بفهمانيم که مداخلات او ناصحيح است، چرا که در دنياي امروز همه بايد بدانيم ديگر شرايط قرنهاي پيش حاکم نيست و در قرن جديد که در آن حضور داريم همه بايد به استقلال و منافع ملتها احترام بگذاريم که اگر اينگونه باشد، اين همه مشکلات نخواهيم داشت.
رييسجمهوري با اشاره به اينکه آمريکا در منطقه ما جنگهايي را به ملتها تحميل کرده است، گفت: امروز نيروهاي آمريکايي بدون اجازه و رضايت ملتها در منطقه حضور دارند و سوال اينجاست که آيا راهي بهتر از اين وجود ندارد و آمريکاييها تصور ميکنند تنها راه براي حفظ منافعشان استفاده از نيروي نظامي است.
وي تصريح کرد: ما معتقديم راههاي بهتر، قانوني و اخلاقيتر در اين مسير وجود دارد و براي اين کار همه بايد به استقلال و حقوق ملتها احترام بگذاريم و سخن من در آن ايام اين بود که ما بايد در مقام عمل قدمهاي سازنده را برداريم و تنها با شعار کاري از پيش نميرود.
قرار نيست که تا ابد با آمريکا در حال دشمني باشيم
رييسجمهوري در پاسخ به اين سوال که آيا شرايط جديدي بوجود آمده تا ايران بتواند با آمريکا رابطه داشته باشد، گفت: اين در اختيار آمريکاييهاست، اگر آنها مداخلات و فشارهاي خود را کنار گذاشته و سعي در تخريب روابط ايران با ديگر کشورها نکرده و در قبال ملت ايران قدمهاي مثبت بردارند، البته شرايط جديدي در اين مسير بوجود خواهد آمد.
وي ادامه داد: ما وآمريکا قرار نيست که تا ابد در حال دشمني باشيم و حداقل اين تصميم از طرف ملت ايران وجود نداشته و بنده بعيد ميدانم ملت آمريکا نيز چنين ارادهاي داشته باشند به هر حال اين دو ملت ساليان طولاني با يکديگر عليرغم مشکلاتي که دولت آمريکا داشته رابطه داشتهاند. بنابراين، اين واشنگتن است که بايد تصميم گرفته و رفتار و سياست خود را تغيير دهد و در اين صورت حتماً از طرف ملت ايران پاسخ مثبت خواهد گرفت.
اسرائيل در صورت ديوانگي عليه ايران پاسخي بسيار پشيمان کننده مي گيرد
رييسجمهوري در پاسخ به اين سوال که اگراسراييل عليه تأسيسات اتمي ايران حمله نظامي داشته باشد، عکسالعمل ايران چه خواهد بود، گفت: مطمئناً اسرائيل يک چنين اقدامي نخواهد کرد چرا که به خوبي ميداند در اين صورت پاسخ به او چه خواهد بود.
دکتر روحاني خاطر نشان کرد: رژيم اسرائيل توان جمهوري اسلامي ايران در منطقه را به خوبي ميداند و ما نيز از امکانات آنها اطلاعات کافي داريم، اسرائيل در اين مسير شعار ميدهد و در مقام عمل قادر به چنين کاري نخواهد بود و اگر چنين ديوانگي را انجام دهد پاسخ بسيار پشيمانکننده اي خواهد گرفت.
رييسجمهوري در واکنش به اين سوال که آيا ايران به دنبال صلح با اسرائيل است، تأکيد کرد: آنچه ما ميخواهيم اين است که رژيم اسرائيل دست از تجاوز خود برداشته و زمينهايي که به ناحق غصب کرده را به صاحبانش بازگرداند و حداقل در اين مسير به قطعنامههاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد که سالهاي زيادي از آن گذشته عمل کند. ما ميخواهيم زندانيان فلسطيني را آزاد کرده و همه آوارگاني که ازکشورشان بيرون رانده شدند به وطن خود بازگشته و آراء مردم آينده اين سرزمين را تعيين کند.
بنده منتخب يک ملت هستم و آنچه اهميت دارد نظرملت ايران است
مجري شبکه تلويزيوني سيانان خطاب به رييسجمهور گفت شما امروز مرکز توجه دنيا هستيد، اما عدهاي معتقدند که شما آنطور که در ظاهر نشان ميدهيد، نيستيد و حتي برخي اعلام کردند که روحاني گرگي در لباس ميش است، سوال من اين است که شما خودتان را چگونه توصيف ميکنيد؟ که رييسجمهوري در پاسخ خاطر نشان کرد: اين سخن متعلق به يک متجاوز، غاصب و کسي است که کودکان را کشته و به زنها رحم نکرده و امنيت منطقه را به هم زده است.
روحاني ادامه داد: بنده منتخب يک ملت هستم و همه ارزش در اينجاست که ملت ايران در انتخاباتي آزاد و رقابتي حضور پيدا کرده و فردي را به عنوان رييسجمهور انتخاب کردند که شعار او اعتدال و عقلانيت بوده وميخواهد با دنيا تعامل سازنده داشته باشد، بنابراين دولت و يا رييسجمهور مهم نيست و آنچه اهميت دارد نظر ملت ايران است و دولتي که انتخاب شده اين ملت است.
رييسجمهوري خاطر نشان کرد: ملت ايران در انتخابات اخير خود با صداي رسا با دنيا سخن گفت و پنجرههاي خود را به روي دنيا باز کرد و ما اميدواريم، جهان از اين فرصت به خوبي استفاده کند.
شرايط آينده ايران يقينا بهتر از گذشته وشکافها کمتر خواهد بود
وي در پاسخ به سوالي مبني بر وضعيت دو تن از کانديداهاي انتخابات ايران در سال 88 که در حصر خانگي هستند و اينکه امکان آزادي آنان وجود دارد، يا خير؟ گفت: هيچ کس براي هميشه در زندان و حصر نميماند. معتقدم شرايطي که امروز در ايران بوجود آمده به گونهاي است که در آن ملت صلح، نزديکي بيشتر و عدم وجود شکاف در جامعه را ميخواهند و بنده فکر ميکنم شرايط ماههاي آينده ايران به مراتب از آنچه که در گذشته بوده بهتر خواهد بود وصلح، برادري، اخوت و همزيستي بهتر از گذشته رادر ايران شاهد باشيم و من به آن روز اميدوارم.
رييسجمهوري در پاسخ به اين سوال که نظر رهبري ايران در خصوص تعامل با غرب در موضوع هستهاي چيست و آيا اين نظرات ميتواند در حرکت دولت تأثيرگذار باشد، گفت: در زمينه هستهاي براي حل و فصل نهايي و تعامل و روابط بهتر با کشورهاي غربي، دولت ايران هيچ محدوديتي نخواهد داشت، البته در زمينه سياست خارجي، سياستهاي کلي در اختيار رهبري معظم انقلاب بوده و پس از آن در مقام عمل و طراحي صرفاً در اختيار دولت است.
روحاني افزود: به هر ميزان که ديگران شرايط را براي گفتوگو مهيا کنند ما نيز آماده برداشتن قدمهاي بعدي در مسير تعامل بهتر خواهيم بود.
علم مرز نميشناسد
رييسجمهوري همچنين در پاسخ به اين سوال که شما به چه بخشي از جامعه غربي توجه داريد و آيا اثري از نويسندگان غربي مطالعه کردهايد، گفت: به تازگي موفق به انجام چنين کاري نشدهام ولي کتابهاي زيادي را از نويسندگان مختلف از جمله نويسندگان غربي مطالعه کردهام، به هر حال از نظر ما علم مرز نميشناسد و ما سخن خوب و دانش را از هرکس که باشد، بايد بياموزيم، کما اينکه غرب زماني به تمدن والا رسيد که از کتابهاي دنياي اسلام در قرنها پيش استفاده کرد.
روحاني ادامه داد: هر ملتي اگر از دانش در هر کجا که باشد، استفاده کند اين خدمتي است که به خود و جامعه خود خواهد کرد.
انتهاي پيام/